lauantai 23. tammikuuta 2010

Infoa nassutuksesta

lauantai 23. tammikuuta 2010
Nyt olen saanut enemmän tietoa Micin mahakarvojen nassutuksesta. Laitoin Whiskasin eläinlääkärin palstalle kysymyksen hormoonihäiriöstä ja sain kattavan vastauksen asiaan. Kerroin hänelle kaikki mahdolliset tiedot niin kissasta kun hänen käytöksestäkin ja tällaisen vastauksen sain:

Karvojen nyppiminen takavatsan alueelta ja reisistä on kissoilla yleinen vaiva. Yleensä itse iho on siisti eikä oireilu selity ihosairaudella. Allergia on mahdollinen, mutta siihen liittyy yleensä yleistynyt selkeä kutina (kissa nuolee itseään paljon, raapii pään aluetta). Kissalla allergiset iho-oireet ilmenevät eniten pään alueella. Kuvailemasi oireet eivät viittaa mielestäni allergiseen oireiluun.

Taustalla on todennäköisesti stressi (ts. "korvienvälivaiva") tai hormonaaliset syyt. Stressin syyt voivat olla moninaiset, mutta ainakin uusi tulokas on selvästi lisännyt kissasi oireilua. Valoisuuden muutokset keväällä ja syksyllä aiheuttavat muutoksia aivojen käpylisäkkeen hormonituotannossa. Tätä on epäilty yhdeksi oireiden taustasyyksi. Kiimanestölääkityksistä ei ole apua tähän vaivaan, eikä luonnollisesti stressiinkään.

Koska kissa pitää rutiineista, tee elämästä mahdollisimman säännöllistä: tietyt ruoka- leikki- ja hellittelyajat päivittäin. Pidä aikataulu mahdollisimman samanalaisena päivittäin. Huolehdi, että kissallasi on turvallisia piilopaikkoja, joihin se voi halutessaan vetäytyä tarkkailemaan kodin tapahtumia. Myös kiipeilytasoja on hyvä olla. Hanki riittävästi pissalaatikoita ja sijoita ne rauhallisiin ja turvallisiin paikkoihin. Tarkkaile kissoja ruokintatilanteessa: pomottaako joku muita tai onko joku kissoista varovainen ja vetäytyvä ruokailutilanteessa. Tarvittaessa ruoki kissat erikseen. Järjestä riittävästi aktiviteettia saalistusvietin tyydyttämiseksi.

Jos näistä toimenpiteistä ei ole apua, on olemassa stressikäytöstä lievittävä lääkitys. Hoitotulos ei kuitenkaan ole taattu eikä lääkitys korvaa aiemmin mainittuja toimenpiteitä. Lääkitystä tulisi siis kokeilla vasta, kun kaikki muut keinot on jo käytetty ja kissan terveydentila tarkastettu.

Terv. Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö

6 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Hyvin asiallisen ja ns. perinpohjaisen vastauksen olet saanut. Tuo ell vaikuttaa hyvin asiansa tietävältä.

Meillä on nyt parisen viikkoa ollut melkoinen ralli, kun etenkin Taavi on alkanut liikkumaa aivan sata lasissa. Juoksee, hyppii, pudottelee tavarat pöydiltä yms.

Taavia ei ole vielä leikattu, joten olen tullut miettineeksi mahtaako tämä äkkinäinen hulluuntuminen ja kevään lähestyminen liikkua toisiinsa.

ritvau kirjoitti...

Pitäisikö Micille kokeilla uutta valohoitoa korviin, oletko kuullut ;)

luolaleijona kirjoitti...

Vastaus kuulostaa tosiaan hyvin järkevältä ja asialliselta. Varmasti teillä suurin osa noista on kohdillaan, ellei kaikki, mutta ainahan voi vielä vähän parantaa :) Olen tosiaan alkanut uskoa rutiinien tärkeyteen nyt kun tuon Aslanin kutinan (epäilynä stressi + allergia -yhdistelmä) kanssa on tullut tarkkailtua sitä suurennuslasin kanssa. Ihan pienillä hassuilla (mutta jokapäiväisillä) rutiineilla voi saada kissan niin paljon rennommaksi :)

Tuli muuten mieleen, nyppiikö Mici vain silloin kun ette ole kotona vai ns. aina kun silmä välttää? "Kotoalähtörituaalista" on ollut Aslanille hyötyä.

Anonyymi kirjoitti...

Pitää siis ostaa Micille talo ! (että on palljjon niitä piilopaikkoja vai mitä ne nyt oli mitä lääkäri määräsi :)))
http://helujamisu.vuodatus.net/

Lendi kirjoitti...

Marika: Joo, olin oikein positiivisesti yllättynyt tuohon kommentti :) Selvensi itsellekin paljon asioita.
Kannattaa tosiaan viedä leikkuuseen. Meillä huomasi nyt (ikää 6kk) että oli todella hyvä ja otollinen aika vielä pallien poistoon. Alkoi menemään välillä se reuhaaminen överiksi.

Luolaleijona: Moni asia on aika kohdallaan se on ihan totta :) Pitää vielä tehdä parannusta ja ajattelin tehdä nyt ihan tarkat ruoka- ajat jotka ei toki koske Gastonia. Hän syö edelleen sen 5 x päivässä, mutta isoille pojille se pitää pudottaa takaisin 3 x päivä. Niihin sitten tarkat kellonajat.

Mici nassuttelee niitä karvojaan siis.. aina?! Eli ei ole mitään ahdistusta jos kotoa lähdetään. Silloin Mici mitä luultavimmin nukkuu koko ajan. Hän on aina ollut aivan himopesijä, eli pesee itseään lähes jatkuvasti.

Bigdaddy: Joo ei me sitä taloa olla nyt itselle etsitty vaan Micille :D

Kuovi kirjoitti...

Juu, kuulostaa järkevältä tuo vastaus kun mietin oman Juuso-pojumme kohdalla asiaa... Iho tosissaan on siisti, ihan kuin karvat olisi partakoneenterällä ajeltu. Iho, joka kuultaa valkoisten karva-alueiden alta on pinkki, mutta ei siinä mitään tulehdusta ole, iho vaan nyt sattuu luonnostaankin olemaan niillä alueilla vaaleanpunertava. Ja Juusolla en ole huomannut minkään ruoka-aineen pahentavan tilannetta, vaikka jossain vaiheessa allergiankin mahdollisuutta pohdittiin.

Stressi ja tekemisen puute taitaa Juusolla olla se suurin nassuttelun laukaisija. Meillä on tällä hetkellä tosi säännöllinen päivärytmi, harvoin siitä poiketaan. Eli Juuso saa ruokansa aina tiettyihin aikoihin ja niistä yritetään pitää mahdollisimman tiukasti kiinni. Ja tietysti meidän ihmistenkin päivärytmi on suhteellisen säännöllinen, joten heräämiset sun muut kulkevat samassa aikataulussa. Meillä kun ei ole muita kissoja eikä lapsiakaan niin Juusolla on kyllä erittäin rauhalliset oltavat :) Ja nyt ei tosissaan ole pahemmin ollutkaan ongelmia. Mutta aiempien vuosien kokemuksesta kyllä tiedän, että näin kevään lähestyessä ilmeisesti tuo valon lisääntyminen saa Juuson levottomaksi. On jo selvästi alkanut olla rauhattomampi, varsinkin iltaisin, vaikkei keväästä ole vielä tietoakaan! Ja pian se karvojen mutustelu taas alkaa -onneksi tosin lievempänä kuin aiemmin, jolloin massu oli karvaton ympäri vuoden. Ja selvästi Juuso jo tietää, että se on jotain kiellettyä, sillä kun nassuttelee ja katson sitä niin vilkaisee minua syyllisen näköisenä, yrittää näyttää siltä kuin ei olisi ollutkaan pahoilla teillä ja vaivihkaa hivuttautuu pois pesuasennostaan :D